Rečnik

REČNIK

AD CLICK
/ je merenje akcija koje korisnik inicira odgovarajući na oglas i izazivajući time preusmeravanje na drugu web lokaciju, drugi okvir ili stranicu unutar oglasa. Postoje tri vrste ad click-ova: 1. click-through (klik-kroz, klikom na oglas korisnika se preusmjerava na ciljnu stranicu); 2. in-unit click (klik u jedinici, klikom na oglas otvara se sledeća sekvenca na oglasu, ili se pokreće neka radnja u oglasu - bez preusmjeravanja korisnika na ciljnu stranicu); 3. mouse-over (prelazom miša preko bannera dešava se neka od pre navedenih radnji).

ADSENSE / je Google partnerski program sa vlasnicima relevantnih sajtova ili blogova na kojima Google objavljuje plaćene oglase (pogledaj ADWORDS) iz vlastitog programa u cilju njihove bolje promocije, a iz koga partneri koji objavljuju te oglase zarađuju kada njihov posetilac klikne na takav oglas.

ADVERTISER / pogledaj MERCHANT.

ADWORDS / je Google program plaćenih oglasa u kome oglašivač plaća za svaki klik na njegov oglas koji se nalaze u Google sponzorisanim (čitaj plaćenim) rezultatima pretrage kao i na relevantnim sajtovima koji su Google partneri (pogledaj ADSENSE) i na kojima takođe prikazuje plaćenu reklamu.

AFFILIATE / je nezavisni posrednik koji promoviše proizvode ili usluge prodavca/oglašivača po određenoj ceni odnosno za određeni procenat od proizvoda (commission). Affiliate je još poznat i kao associate, partner, reseller, ili referral partner. Danas je proces registracije affiliate programa veoma jednostavan. Odete na sajt izabranog prodavca/oglašivača, ukucate vlastite podatke i čekate odobrenje za ulazak u program, a u nekim slucajevima odobravanje se vrsi automatski. Svaki affiliate partner dobija jedinstveni kod tako da prodavac/oglašivač moze da vidi da posetilac tj. potencijalni kupac dolazi baš sa tog sajtaVećina affiliate programa nude besplatnu registraciju.

AFFILIATE NETWORK / je treća strana u affiliate marketingu koja olakšava posao prodavcima/oglašivačima (kompanije sa proizvodima ili uslugama za prodaju) i affiliate partnerima (oni koji promovisu njihove proizvode) tako što ih povezuje.

ALEXARANK / je danas najcenjeniji sistem rangiranja sajta razvijen od istoimene kompanije koji radi na principu posećenosti određenom sajtu u periodu od 3 meseca od strane posetilaca koji imaju instaliran Alexa Toolbar (pogledaj TOOLBAR) na svom pretraživaču po veoma jednostavnom algoritmu. Inače što je rank manji to je sajt posjećeniji (pogledaj PAGERANK koji je obrnut).

ALT TAG / se koristi za optimizaciju slika za pretraživače jer se ubacivanjem ključnih reči opisuje sadržaj slike i pomaže pretraživaču koji inače ne vidi sliku da sazna šta se na slici nalazi. To je tzv. alternativni tekst koji opisuje sliku te ukoliko se slika iz nekog razloga ne učita imaćemo na mestu slike opis njenog sadržaja.

ANXOR TEXT / je tekst na kome se nalazi link na koji treba kliknuti da bi otišli na neku drugu stranicu i veoma je važan za pretraživače i njihov sistem rada.

ARTICLE DIRECTORY / označava direktorijum na sajtu koji nudi autorima da pišu originalne članke i objavljuju ih na njima, a za uzvrat mogu postavljati linkove do svojih sajtova ili blogova.

AUTORESPONDER / je sistem koji automatski dostavlja unapred kreirane poruke korisnicima nekog programa ili sistema čime se postiže veća efikasnost u komunikaciji i izbegava rizik od spam-a, odnosno blokade zbog visokog broja poslatih e-mail poruka.

BACKLINK / je termin kojim se označava link (pogledaj LINK) koji sa nekog sajta vodi na Vaš sajt.

BANDWITDH / Širina frekvencijonog pojasa. Jednostavnim rečnikom, bandwidth je količina informacija koja prolazi kroz jedan kanal u bilo kojem trenutku. Količina podataka koja može biti poslana s jednog računara na drugi u jedinici vremena. Najčešće se meri u bitima po sekundi (Bps).

BANNER (AD BANNER) / Grafička slika, animacija ili drugi grafičko/tekstualni oblik, koji se najčešće upotrebljava kao oglasno sredstvo (oglas).

BIO BOX / pogledaj RESOURCE BOX.

BIT, binary digit / je osnovna informatička jedinica koju koriste računari u komunikaciji i može imati samo dve moguće vrednosti iz binarnog sistema, a to su “0” ili “1”,sobzirom da je binarni system jedini koji računari razumeju.

BLOG / je lična web strana, a sam naziv je nastao iz reči weB LOG (mrežni dnevnik), i možemo ga u osnovi definisati kao stranicu gde pojedinac hronološki iznosi svoje stavove, postavlja odgovarajuće materijale, odnosno bavi se određenom temom u kontinuitetu.

BRAINSTORMING / oluja ideja, označava figurativno intezivnu moždanu aktivnost odnosno veliki broj misli i ideja koje nastaju u glavi kada razmšljamo o određenoj temi, poslu ili problemu.

BROWSER / je program koji omogućava pregled web stranica i multimedijalnih sadražaja vezanih za njih.

BYTE / bajt je osnovna jedinica za merenje veličine memorije i sastoji se od 8 bita. Veće jedinice su:
Kilobyte(KB) kilobajt se sastoji od 1024 bajta,
Megabyte(MB) megabajt se sastoji od 1024 kilobajta,
Gigabyte(GB) gigabajt se sastoji od 1024 megabajta,
Terabyte(TB) terabajt se sastoji od 1024 gigabajta.

CMS, content management system / je web softver koji korisnicima omogućava da upravljaju, osvežavaju i održavaju web sajtave bez potrebe za nekim određenim tehničkim predznanjem.

COMMISSION / je zarada koja se ostvaruje na osnovu učešća u određenom programu kada se ispuni određeni uslov za ostvarenje same zarade.

CONTENT / je sadržaj nekog sajta ili bloga.

COOKIE / ”kolačić”. To su mali fajlovi smešteni u računaru posetioca koji snimaju informacije koje su od značaja za sajt oglašivača. Uprkos brigama koje neki ljudi imaju, ovi fajlovi ni na koji način nisu opasni i ne mogu biti iskorišćeni da ukradu imena, e-mail adrese, brojeve telefona, ili broj kreditne kartice. Sa affiliate programima, “kolačići” imaju dve primarne funkcije:da prate šta posetioci kupuju na sajtu oglašivača, i koji je affiliate partner ostvario prodaju. Kod mnogih programa cete pri uclanjenju videti npr.cookies duration - 100 days. To znači da ce neko ko je došao sa vašeg sajta na sajt oglašivača biti praćen narednih 100 dana. Ako se u tom periodu vrati na njihov sajt da nešto kupi vi ćete biti plaćeni, čak i ako posetilac u tom trenutku nije došao sa vašeg sajta.

CONVERSION RATIO / koeficijent konverzije predstavlja u procentima izražen odnos između broja posetilaca jednog sajta i broja ostvarenih klikova,prodaja,učlanjenja ili onoga što donosi zaradu i na njega utiču brojni faktori,a pre svega odnos onog što prodajete,reklamirate ili šta donosi zaradu sa samom tematikom sajta i interesovanjem posetilaca tog sajta kao i sposobnosti samog prodavca/oglašivača da prati rezultate u pogledu plasmana jednog sajta. Koeficient konverzije od 5% bi značio da na svakih 100 posetilaca Vašeg sajta 5 bi obavilo aktivnost koja bi rezultovala Vašom aradom.

CLICK-TROUGH RATIO
/ je procenat posetilaca koji kliknu na link i posete web sajt nekog oglašivača/prodavca. Visok click-through ratio je poželjan i zarada u mnogome zavisi od ovoga ali nije uvek merilo uspeha.

CPA, Coast per action / cena po učinku.Trošak oglašivača/prodavca utvrđen prema ostvarenom učinku/rezultatu.

CPC, Cost-per-click / cena po kliku. Trošak oglašavanja utvrđen prema broju registriranih klikova.

CPI, Cost per impression / cena po prikazu. Trošak oglašavanja utvrđen prema broju prikazanih oglasa.

CPM, Coast per mille / cena za hiljadu prikazivanja. Trošak oglašivača utvrđen na osnovu hiljadu prikazivanja oglasa, a osnov vuče iz sistema Coast per impression.

CREDIT / Najčešće se taj pojam koristi u surf programima. Za svaku posecenu stranicu vi najčešće dobijate ili jedan(1:1), ili pola (1:2) kredita ili nekakav drugi odnos. Uglavnom za svaki celi kredit kojeg dobijete imate 1 prikaz vaše ili neke stranice placene po ostvarenim kreditima.

CSS, cascading style sheets / je skup pravila ili stilova kojima se definiše kako će se pojedini elementi HTML-a (pogledaj HTML) prikazivati.

DHTML, dinamic HTML / je računarski HTML jezik za izradu dinamičkih sadržaja.

DINAMIC PAGE, DINAMIC CONTENT / pod ovim se podrazumeva sadržaj na stranici koji se menja za vreme korištenja stranice odnosno dinamička stranica je ugrađeni program koji omogućava automatske promene nekih podataka na stranicama bez intervencije samog autora.

DIRECTORY / je sistem u koji se radi preglednosti i kontrole grupišu sve datoteke formirajući tzv sistem datoteka. Direktorijum se sastoji od skupa kontrolnih blokova svih datoteka koje mu pripadaju i skup metapodataka (sistemskih podataka) koji opisuju strukturu samog direktorijuma. Operacije koje operativni sistem može izvršiti u procesu administracije direktorijuma su:
Izrada i brisanje datoteka i poddirektorijuma u okviru tekućeg direktorijuma.
Prikazivanje sadržaja direktorijuma.
Pretraživanje direktorijuma.
Promena imena datoteke i poddirektorijuma.

DOM, document object manager / je program koji povezuje HTML (pogledaj HTML), CSS (pogledaj CSS) i JavaScript (pogledaj JavaScript) ili drugi skriptni jezik kojim se njima upravlja.

DOMEN / je ime ili adresa nekog sajta. On je kao takav kreiran redi lakoće ljudske upotrebe sobzirom da uređaji koriste jezik brojeva i prepoznaju se sa IP adresom ( pogledaj IPADRESS ), koja se veže za određeni domen.

DOWNLOAD / je učitavanje sadržaja nekog sajta na računar.

DOWNLINE / pogledaj REFERAL.

E-BANK / pogledaj internet banka.

EXCHANGER / je internet menjač koji konvertuje uplaćeni novac iz redovnog platnog prometa u elektronski oblik odnosno pri isplati vrši konvertovanje iz elektronskog oblika u redovni platni promet.

EXTENSION, DOMAIN EXTENSION / je nastavak kojim se završava naziv nekog domena i može biti neki od poznatih internacionalnih nastavaka poput „.com“ najpopularniji i najtraženiji nastava koji se inače i najbrže učitava, a koriste ga najčešće komercijalni sajtovi, „.net“ koji najčešće koriste određene grupe, „.org“ koji koriste razne organizacije i.t.d. (ima ih dosta) ili nacionalni nastavak koji označava pojedinu zemlju „.rs“ za Srbiju, „.hr“ za Hrvatsku, „.ba“ za Bosnu i Hercegovinu, „.me“ za Crnu Goru i.t.d. i često kao pod nastavak koriste neki od ovih internacionalnih domena ali sada u okviru nekog nacionalnog nastavka.

EZINE, E-ZINE / je termin koji označava male novine u elektronskom formatu koje se najčešće distribuiraju kroz e-mail.

FILE / je skup podataka ili informacija koje se čuvaju u računaru pod jednim imenom. U suštini svi podaci koji se čuvaju u računaru moraju biti svrstani u fajlove koji se međusobno razlikuju kako po imenu tako i po sadržaju.

FOREX , foreigan exchange / je međunarodno tržište valuta gde se vrši konverzija različitih valuta, a na osnovu raspoložive ponude i potražnje. Nastalo je iz potrebe da banke međusobno lakše završavaju menjačke poslove, a do danas se razvilo do nivoa da dnevni obrt (potražnja) valuta prevazilazi mogućnosti samih banaka te se svaki pojedinac može naći kao subjekat koji trguje valutama i zarađuje na kursnoj razlici.

FORUM, INTERNET FORUM / je posebna aplikacija koja omogućava raspravu odnosno razmenu mišljenja o određenoj temi, gde su sve poruke koje napiše jedan učesnik vidljive svim ostalim učesnicima foruma.

FTP /, je standardni metod za prenos podataka sa jednog računara na drugi putem interneta. To je najstariji način prenosa podataka na internetu čija je specifičnost da fajlove koji se prenose ne mogu biti pogledani u izvornom obliku pre nego budu preneseni sa hosting servera na računar.

GOOGLE / je najveći, najpoznatiji i najkorišteniji pretraživač za pronalaženje određenog sadržaja na internetu.

HACKER / je pojam koji ima više značenja ali u praksi se najčešće primjenjuje kao izraz za visoko sposobne programere koji neovlašteno pristupaju tuđim računarskim sistemima probijajući njihov sigurnosni sistem! Za ovo se koristi i termin “cracker”. Motivi za ovakve aktivnosti mogu biti potpuno različiti od klasično komercijalnih u cilju krađe podataka, preko različitih anarhističkih pogleda na razvoj i korištenje softvera ili politički motivisanih aktivnosti, do potpuno bezazlenih dokazivanja vlastite genijalnosti.

HARDWARE / je zajedničko ime za sve delove računara koje možemo videti i fizički opipati poput kućišta, monitora, tastature, kablova itd. kao i svih fizičkih delova koji se nalaze u računaru i koje vidimo kad računar rastavimo.

HIT / kod ulaza na web sajtove, računari šalju zahtev serveru da započne učitavanje stranice. Svaki element zatrażene stranice (uključujući grafiku, tekst, interaktivne delove) se registruje kao "hit". Sadrżi li stranica, kojoj neko pristupa, dve grafike, ”hit” će se brojati za stranicu i za svaku grafiku (znači 3 hit-a). Webmasteri koriste hitove kako bi procenili opterećenost pojedinog servera. Zbog razlike između broja elemenata na pojedinim stranicama web sajta, broj hitova nije u vezi sa brojem učitanih stranica, pa stoga je loš pokazatelj prometa.

HTML, hyper text markup language / je računarski jezik kojim se pišu web strane. Određuje koje informacije i na koji način će se prikazivati na jednoj strani. Sastoji se od jednostavnih elemenata za označavanje koji se nazivaju tagovi (pogledaj TAG) i unutar kojih se smeštaju informacije.

HTTP, hiper text transfer protocol / je glavna i najčešća metoda (protokol) prenosa informacija na webu i njegova osnovna namena je omogućavanje objavljivanja i prezentacije HTML dokumenata, tj. web stranica. Međutim HTTP je samo jedan od protokola koji se koriste na internetu, pogledaj PROTOCOL.

HTTPS, hiper text transfer protocol secured/ je sigurna verzija HTTP protokola, koja se koristi za zaštitu i skrivanje prometa, odnosno podataka koji se razmenjuju između klijenta i poslužitelja.

HYIP, high-yield investment program/ je vrsta investicionog programa koja se bazira na nezakonitoj piramidalnoj šemi, gde se učesnicima u programu obećavaju nerealno visoki prinosi na uložena sredstva, a sam sistem se zasniva na isplati dobiti onima koji su pre ušli u sistem od uplata onih koji su se sistemu kasnije pridružili, bez realnog obrta kapitala i ostvarenja zarade. Spadaju u kategoriju scam programa.

IMPRESSION / PAGE IMPRESION / Mera za prikazivanje
a) jedne web stranice ili
b) jednog internet oglasa (bannera) u browser-u nekog korisnika. U smislu prikazivanja stranice ovaj parametar je sličan pojmu pageview (pageview), ali impression je precizniji, jer označava broj pageview-ova od kojeg se oduzme aktivnost robot - softvera koji pretrażuju web stranice i tako veštački povećavaju posećenost, i greške pri prikazivanju, do kojih dolazi kad se posetiocu stranica prikaže delomično ili se uopšte ne prikaže.

INDEXING(web page)/ je indeksiranje web strane.

INTERFACE/ je način na koji korisnik komunicira sa nekim računarskim programom, odnosno način na koji se neki program koristi.

INTERNET/ je globalna računarska mraža ili kako sam negde pročitao ”virtuelno društvo” računara i računarskih mreža iz svih delova sveta.

INTERNET BANK / je institucija koja posreduje kod određenih elektronskih novčanih transakcija.

IP ADDRESS/ IP (interent protokol) adresa je identifikacija svakog uređaja spojenog na mrežu putem koje se vrši adresiranje podatka na mreži. To je jedinstveni broj po kojem se uređaji međusobno raspoznaju. Danas se sastoji iz četiri serije brojeva međusobno odvojenim tačkama.

ISP, internet service provider/ je preduzeće koje obezbeđuje pristup internetu, uobičajeno uz odgovarajuću nadoknadu,a na osnovu određenih propisa.

JAVASCRIPT/ je skriptni jezik koji služi za upravljanje ili izmenu HTML (pogledaj HTML) dokumenata za vreme gredanja tog dokumenta i omogućava izradu dinamičkih i interaktivnih sadržaja. (Pogledaj DINAMIC PAGE).

KEYWORD/ je ključna reč koju potrncijalni posetilac nekog sajta unosi u svoj pretraživač i za koju se vrši optimizacija samog sajta. (Pogledaj SEO).

LEVEL / Označava nivoe saradnika koje imate ispod sebe (downline) i od kojih imate zaradu. Vaš referal je Vaš 1. level, a njegov referal je vas 2.level (i on je Vaš referal) tj. Vi njegov upline/sponsor. (Pogledaj UPLINE).

LINK / je skup reči ili slika kojom se posetioci direktno šalju sa jednog sajta na drugi. Postoje dve vrste linkova u osnovi: Reciprocal link koji predstavlja razmenu linkova između dva sajta i kao takv ide u oba smera i One-way link koji vode ka jednom sajtu bez obaveze reciprociteta.

LINUX / predstavlja besplatan, višekorisnički operativni sistem koji je posebno cenjen zbog svoje brzine izvršavanja i stabilnosti, brz je i retko "pada" (za razliku od Windows-a).

LOG IN / ili ulogovati se znači pristupiti internetu ili nekom sajtu ili programu koji zahteva Vašu identifikaciju kroz USER NAME i PASSWORD.

MACINTOSH/ je računar kompanije Apple koja je prva 1984. godine napravila kompjuter koji je koristio grafički interfejs, a danas korisnici mogu uživati u desktop kompjuteru veličine do 24 inča, koji je smešten u aluminijumskom “telu” napravljenom iz jednog celovitog dela.

MEMBERSHIP / označava članstvo (često besplatno) u nekom programu.

MEMORY,COMPUTER MEMORY/ Računarska memorija predstavlja informacije ili podatke sačuvane mehaničkim, optičkim, ili drugim putem u hardver uređajima, a način čuvanja i vreme trajanja zavisi od tipa korištene memorije. Postoji više vrsta memorija računara odnosno memorija koje računar može da koristi:
ROM skraćeno od Read-Only Memory , memorija čiji se podaci mogu samo čitati.
RAM skraćeno od Random Access Memory, memorija u koju se podaci mogu i upisivati i čitati te čijem sadržaju se može pristupiti po bilo kom redosledu.
HD skraćeno od Hard Disc, uređaj koji piše, čita, briše i trajno pamti podatke. Svaki računar danas ima barem jedan tvrdi disk i na njemu se drže svi podaci neophodni za pokretanje i rad operativnog sistem računara.
FDD skraćeno od Floppy Disc Drive, uređaj za pohranjivanje podataka koji predstalja prenosivi medij. Podaci se mogu upisivati čitati i po potrebi brisati. Zbog malog kapaciteta se sve više izbacuje iz upotrebe.
CD skraćeno od Compact Disc, uređaj koji koristi optički zapis za snimanje podataka. To je prenosivi medij na koji se podaci obično mogu samo upisivati, ali postoji i
CD-RW skraćeno od Compact Disc Rewritable, verzija koja omogućuje prepisivanje, odnosno daje mogućnost brisanja sačuvanih podataka.
DVD skraćeno od Digital Versatile Disc. Poput CD-a koristi tehnologiju optičkog zapisa ali posjeduje puno veći kapacitet.
BLU-RAY Disc je naslednik DVD-ja. Poseduje veliki kapacitet, koji se može meriti sa manjim HD-ima.

MERCHANT / je kompanija, organizacija, pojedinac, vlasnik proizvoda ili usluga koji je podesio affiliate program tako da deli zaradu u određenom procentu sa affiliate partnerima koji promovišu njegov sajt, proizvode ili usluge.

META TAG/ Meta tagovi su informacije smeštene u naslovnom prostoru Vaše web strane. To su HTML tagovi koji pružaju informacije ili brauzeru (pogledaj BROWSER) ili nekom pretraživaču (pogledaj SEARCH ENGINE) o sadržaju web strane i posetioci uglavnom nemaju koristi od njih, jer ih nemogu ni videti. Najčešće upotrebljivani tagovi su:
Description META Tag predstavlja glavni opis sadržaja vaše strane. Ovaj tag podržavaju svi pretraživači mada Google i Yahoo uglavnom sami kreiraju svoj opis koji uzimaju sa samog web sajta ili uzimaju podatke iz nekih direktorijuma.
Keywords META Tag predstavlja seriju ključnih fraza koje se nalaze na vašem sajtu. Ovde možete staviti sve specifične fraze koje reprezentuju vaš sajt ali ih treba uskladiti tako da to budu i reči koje bi neko ukucao u pretraživac ukoliko želi da pronađe informacije koje sadrži vaš sajt.
Language META Tag definiše jezik na kojem je vaš sajt. Ovaj tag je potreban nekim meta pretraživačima prilikom klasifikacije vašeg sajta po jeziku tako da ga nije loše imati.
Refresh META Tag može da bude koristan ukoliko menjate ime neke stranice ili ukoliko je premeštate na neko drugo mesto. Upotrebom ovog taga definišete adresu strane na koju će se redirektovati posetilac.Koristi se i kada posetilac uspešno popuni neku formu koja je uslov za prosleđivanje.
Revisit META Tag definiše vreme, u danima, za koje bi pretraživač trebalo ponovo da poseti vašu stranu i preporučuje se za sajtove/blogove koji često menjaju sadržaj strana.
Robots META Tag definiše pretraživaču koje strane da indeksira i koje linkove da prati. On se koristi ukoliko želite da neke strane ne budu indeksirane mada je preporuka da se više korisiti ”robots.txt” fajl koji je podržavaniji od Robots META Taga.
Author META Tag sadrži ime autora strane. Ovaj tag nije obavezan ali ga možete koristiti ako želite.

MLM / multi level marketing ili mrežni marketing,vid prodaje ili plasmana zasnovan na ideji da potrošač proizvoda zaradjuje dovodjenjem novih potrošača i dozvoljavajući im da izgrade i vode svoj tim ljudi koji ce prodavati ali i dalje regrutovati i trenirati druge da prodaju proizvod i deluju kao nezavisni distributeri.

MONEY BACK GUARANTEE/ je garancija povraćaja novca koju daju neki sajtovi kao dodatan motiv potencijalnim kupcima da odaberu njihov proizvod jer time daju dodatan dokaz da svoj proizvod(program) smatraju izuzetnim i spremni su da nezadovoljnim klijentima u određenom roku vrate novac.

NEWSLETTER/ je publikacija u elektronskoj formi koja se šalje putem e-maila koja ima koristan sadržaj informativnog, promotivnog, edukativnog ili prodajnog tipa.

NICHE/ označava užu i specijalizovanu oblast, u našem slučaju internet tržišta, koja označava promovisanje konkretnog proizvoda na specifičan način i u osnovi predstavlja profitabilnu oblast koja nije prezaćina na tržištu.

OFF-SHORE/ Off-shore je opšte prihvaćen termin za legalno poslovanje van granica vlastite zemlje putem registrovanja firmi u zemljama ili delovima zemlje koje nude određene olakšice u poslovanju, pre svega kroz razne olakšice, niže poreske stope, razne podsticaje, bankarske pogodnosti i slično.

ON LINE / je termin kojim se označava da je neko na vezi odnosno da je konektovan na internet i da u realnom vremenu obavlja određenu aktivnost.

OPT IN-OPT OUT / je mogućnost da se na nekoj web strani dobrovoljno prijavite za primanje reklamnih poruka uz uvek otvorenu opciju, da ako promenite mišljenje možete odustati odnosno prekinuti dalji prijem reklamnih poruka.

PAGERANK/ je važnost stranice sa aspekta Google-a i jedan je od faktora, ali ne i presudan, koji utiču na poziciju sajta u Google pretraživaču. Mi nikada ne znamo tačan PR za svoju stranicu, a Google 4 puta godišnje objavljuje trenutnu vrednost za PR nekog sajta. Veća vrednost PR označava da je sajt bolje rangiran. (Pogledaj ALEXARANK koji je obrnut).

PAGEVIEW / Mera za prikazivanje jedne stranice unutar nekog web sajta. Kad posetilac upiše web adresu u svoj internet adresar (browser), ono što se prikaże unutar prozora tog adresara meri se kao jedan pageview. Kad klikne na neki link na toj stranici, i pokaže Vam se neka druga stranica, to se meri kao novi pageview, itd. Pageviews su stoga preciznija mera od hitova (pogledaj HIT) jer pokazuju koliko je stranica "pregledano" na tom web sajtu u nekom vremenskom periodu, a njihov broj može biti pokazatelj posjećenosti nekog web sajta. Međutim, on nam još uvek ne govori ništa o tome koliko različitih korisnika posećuje neki web sajt.

PASSWORD / je pristupna šifra koja (uz USERNAME) omogućava pristup unutrašnjim stranama nekog sajta ili nekim zaštićenim informacijama.

PAY PER LEAD / program koji Vam plaća kada dođe do registrovanja novog člana preko Vašeg linka.

PAY PER PERFORMANCE / program koji Vam plaća po izvršenom zadatku (pogledaj programe ispod).

PAY TO CLICK/PTC (PAY PER CLICK/PPC)
/ program koji Vam plaća da klikate na banere ili linkove.

PAY TO PLAY GAMES / program koji Vas plaća da igrate video igrice.

PAY TO PROMOTE/PTP / program koji Vas plaća za promoviranje njihovog(vašeg) referal linka.

PAY TO READ/PTR / program koji Vas plaća za čitanje mail-ova.

PAY TO SIGN UP / program koji plaća za učlanjivanje na određene sajtove gde učlanjenja mogu biti besplatna ili sa plaćanjem određene nadoknade.

PAY TO SURF/PTS / program koji Vam plaća da surfujete po stranicama njihovih sponzora ili drugih članova.

PAY SURVEYS / program koji Vam plaća da popunite anketu o nekom proizvodu, programu...

PAY PER SALE / program koji Vam plaća po svakoj uspešno obavljenoj prodaji.

PDF, portable document format/ je jedinstveni format( razvila ga je kompanija Adobe) koji omogućava da fajl formiran na jednom računaru bude pročitan na drugom bez obzira koji operativni sistem se koristi na drugom računaru. Dakle operativni sistemi poput Machintosh-a,Windows-s i Linux-a koriste isti software za čitanje fajlova kreiranih na drugim računarima.

PERMISION MARKETING/ je marketing sa dopuštenjem koji podrazumeva da je korisnik neke usluge, kupac ili pretplatnik dao dopuštenje da mu se šalju određene informacije o uslugama ili proizvodima koji ga interesuju.(Pogledaj OPT-IN).

PIRAMID / je sistem sa elementima mreže koji se bazira na uplatama, pri čemu oni koji su na vrhu piramide ubiru najveći profit, a da ubiranje tog profita ne proizilazi iz realne poslovne aktivnosti odnosno napravljenog profita, već iz uplata onih ispod njih te je takav poslovni model nelegalan i kažnjiv kao i svaka slična aktivnost.

POP-UP / prozor. Oglas koji se pojavljuje (iskače) u posebnom prozoru unutar neke web stranice.

PREMIUM MEMBERSHIP / je povlašteno članstvo u nekom programu koje se uvek plaća, bilo na određeni vremenski period ili jednokratnom uplatom bez ograničenja vremena trajanja.

PRIVACY POLICY / je pravilnik o privatnosti kojim vlasnik sajta jasno definiše vlastite postupke sa svim podacima koje o sebi ostavi na predmetnom sajtu neko lice koje koristi usluge tog sajta.

PROTOCOL/INTERNET PROTOCOL / je način prenosa informacija na webu. Pored HTTP-a drugi značajni internet protokoli su: FTP, HTTPS, IMAP, IRC, NNTP, POP3, RTP, SIP, SMTP, SNMP, SSH, SSL, Telnet, UUCP i dr.

PUBLISHER / nezavisna zainteresovana strana koja promoviše proizvode nekog prodavca ili oglašivača na svom sajtu ili blogu (pogledaj i AFFILIATE).

REFERAL(DOWNLINE) / osoba koja se u neki program uključila preko vašeg referal linka, i zauzvrat Vam određeni program najčešće daje ekstra zaradu (bodove ili kredite) u vidu postotka od zarade koju ostvari ta osoba, kao i sve osobe ispod Vašeg direktnog referala od kojih ostvarujete zaradu.

REFERAL LINK / je jedinstveni skup reči ili slika kojom se novi referal direktno šalje na registraciju za određeni posao preko interneta, pri čemu se automatski registruje kao referral osobe čiji je link koristio.

RESIDUAL MULTI-TIER AFFILIATE COMMISSION / Program gde Vam oglašivač omogućava da zaradjuje prihod iz meseca u mesec od samo jedne prodaje. To su programi čije se usluge naplaćuju najčešće mesečno te Vam oni nude efektivne beneficije s obzirom da prihodi oglašivača idu iz meseca u mesec, iz godine u godinu, sve dok je posetilac kojeg ste im Vi poslali korisnik njihovih usluga.

RESOURCE BOX/ je okvir za biografiju na kraju teksta u kome se nalaze podaci o piscu samog teksta kao i link ka web sajtu gde zainteresovani mogu naći sve detalje o temi o kojoj se tekst bavio.

RSS FEED/ je grupa od 4 HTTP protokola (pogledaj HTTP) koji omogućavaju distribuciju podataka preko interneta. Oni ne koriste HTML jezik (pogledaj HTML) te se za njihov pregled moraju koristit posebni programi, tzv. RSS čitači (pogledaj RSS READERS). Osnovna namena im je automatsko preuzimanje(bez posete web stranici) željenih informacija sa odabranih sajtova.

RSS READERS, FEED READERS, NEWS READERS, AGREGGATORS/ je čitač RSS feed-ova koji može biti: Desktopni čitač kada je instaliran na nekom računaru, Web čitač koji je postavljen na nekom sajtu i kom pristupate online.

SCAM / sajt kojem je cilj u što kraćem roku pobrati što veći novac bez stvarnog obavljanja posla koji prezentuje i kao takvog ga je teško prepoznati. Uglavnom na ovim sajtovima ne možete saznati detalje o npr. vlasniku ili adresi firme, nema kontakta između korisnika i administratora sajta, nudi Vam nerealnu zaradu bez truda i traži od Vas određenu uplatu.

SEARCH ENGINE / je internet pretraživač koji predstavlja internet servis čija je namena traženje određenih informacija na internetu i to uglavnom zadavanje ključnih reči. (Pogledaj KEYWORD).

SEO, serch engine optimization/ je optimizacija sajta za pretraživače odnosno pozicioniranje sajta na pretraživaču, a za cilj ima maksimalan broj relevantnih posetilaca.

SERVER, HOSTING SERVER / je računar u okviru internet mreže koji ima specifičnu funkciju i čuva sve informacije i obavlja ključne poslove te specifične funkcije. U tom smislu se na njemu čuvaju svi fajlovi vezani za određeni sajt i obavlja sve poslove neophodne za funkcionisanje sajta na tom serveru (hosting).

SITE / sajt pogledaj WEB SITE.

SITEMAP/ je lista svih stranica jednog sajta ili bloga dostupna korisnicima. Ona može biti plan dizajniranja jednog sajta ili bloga ili web stranica na jednom sajtu na kojoj se vidi hijerarhiska organizacija stranica na tom sajtu ili blogu, a sve sa ciljem da posetioci i pretraživači lakše dođu do željenog sadržaja.

SOFTWARE/ su programske naredbe i podaci tj. sve što može biti spremljeno elektronskim putem na neki od uređaja za pohranu podataka. Obično se deli na sistemski, a to je operativni sistem i sve što je potrebno da bi taj sistem funkcionisao, i na programski koji koriste korisnici za obradu teksta, slika, slušanje muzike, igranje igrica itd.

SPAM / označava neželjenu elektronsku poštu. Uopšteno sve poruke koje nemaju opt-in/opt-out formu, mogućnost odgovora na primljene poruke niti fizičku adresu odnosno potpis pošiljaoca, kao i poruke reklamne sadržine poslate na adresu sa koje ranije nije primljen niti jedan e-mail smatraju se spam porukama.

SSL, secure sockets layer/ je tehnologija kodiranja (skrivanja) informacija kojom se sprečava presretanje i čitanje podataka poslatih sa jednog računara na drugi.

STATUSBAR / je statusna linija na kojoj se prikazuju određene bitne informacije za korisnika, a njegove funkcije su prilagođene složenosti samog sajta.

SURF/ je termin kojim se opisuje pretraga na internetu odnosno kretanje sa jednog na drugi sajt u cilju prikupljanja određenih podataka.

SURFER, INTERNET SURFER/ je termin kojim se opisuje osoba koja pretražuje internet u potrazi za određenim informacijama.

TAG/ tag je pojam ili ključna reč kojom vlasnik sajta želi da opiše i približi sajt korisnicima interneta i privuče ih da posete i njegov sajt.

TEMPLATE / je šablon koji nam pomaže da što manje vremena gubimo kada pišemo iste stvari, odnosno daje nam gotovu osnovu za izradu nekog sajta.

TITLE TAG/ je veoma značajan i važan tag jer se u njemu nalazi naslov Vaše strane. Na njega morate obratiti pažnju jer pravilno korišćenje ovog taga može Vam poboljšati pozicije na pretraživačima. Ovde morate imati u vidu da neće samo pretraživači videti ovaj tag, odnosno sve što se u njemu nalazi videće se kao naslov u vrhu brauzera te će to biti reči koje će da opišu Vaš sajt.

TOOLBAR/ je linija sa neophodnim alatkama za upravljanje.

TRACKING METHOD / Sistem koji prati prodaje, prijave ili klikove potekle sa reklame na vašem sajtu. Najčešće svaki affiliate partner dobije unikatnu web adresu ili affiliate ID (identifikacijoni broj), u linku koji vam daje oglašivač. Neki programi takodje koriste ”kolačiće” za ovakvo praćenje.

TRAINIG MANUAL/ je pisani priručnik (obično u PDF formatu) za obuku koji opisno usmerava i uči korisnika kako na najbolji način da upotrebi i koristi određeni program, opremu ili nešto drugo.

TWO-TIER, MULTI-TIER AFFILIATE COMMISSION / program gde Vas oglašivač plaća u vidu procenta od onoga što zaradi affiliate koji se prijavio u program preko Vašeg linka. Two-tier programi imaju mogućnost zarade do dve dubine, a Multi-tier imaju mogućnost zarade do više dubina. Ovo su potpuno legalni poslovi i nude oglašivaču efikasan način promovisanja svog affiliate programa.

UNIQUE USER (VISITOR) / jedinstveni korisnik ili posetilac koji je posetio neki web sajt, ili video neki oglas na internetu. Ovaj parametar może se meriti pomoću korisničke registracije (posetilac ostavlja podatke o sebi na nekoj stranici) ili pomoću ”kolačić” datoteke koja se pri posjeti neke web stranice pohrani na računaru posetioca i pri kasnijim posetima šalje podatke serveru da je to ponovo poseta istog posetioca. Ukoliko on izbriše tu datoteku sa svog računara, ili s jednog računara internetu pristupa više ljudi, taj podatak ne pokazuje stvarni broj različitih posetilaca.

UPGRADE / je nadgradnja nekog računa u nekom poslu kroz plaćanje određene naknade, kojom se ostvaruju određene privilegije u samom poslu i mogu biti vremenski ograničene ili neograničene.

UPLINE / je osoba (voditelj) preko koje ste se uključili u neki program, kao i sve ostale osobe iznad Vašeg direktnog voditelja koje ostvaruju određeni prcenat od zarade koju ste Vi ostvarili.

URL, Uniform Resource Locator/ pogledaj DOMEN.

USERNAME / je korisničko ime koje je za određeni program jedinstveno i preko njega se korisnik jednog takvog programa identifikuje i loguje u sam program uz odgovarajući PASSWORD.

VIRUS, computer virus/ je mali program koji je napravljen tako da se može ugraditi unutar datoteka koje sadrže druge, veće programe. Kada se pokrene neki takav program, aktivira se i računarski virus koji, zavisno kako je napisan, može, ali i ne mora izazvati štetu. Termin virus je ovde metafora odnosno ne radi se o biološkom virusu, a koristi se jer može naneti mnogo štete računaru.

WEB, WWW(worldwideweb)/WEB SITE / je skup dokumenata u elektronskom obliku koji su povezani jedni sa drugima slično kao što je jedan deo paukove mreže povezan sa ostalim delovima. Ti dokumenti su smešteni na kompjuterima koji se zovu serveri, a nalaze se na raznim mestima širom sveta.

WEBMASTER / je lice koje je vlasnik nekog sajta i sa njim upravlja te je i odgovoran za rad samog sajta i ono što se na njemu promoviše.

WEBSITE BUILDER/ je program za pravljenje web stranica, sa svim neophodnim alatima za taj posao.

WEBZINE/ je online elektronski magazin/novine koji je deo nekog internet sajta i tako dostupan zaintersovanim čitaocima.

WINDOW / prozor. Sistem otvaranja raznih web stranica u operativnom sistemu.

WINDOWS / je je operativni sistem stvoren od strane kompanije Microsoft. Trenutno je najpopularniji desktop operativni sistem u upotrebi. Instaliran je na najvećem broju novih računara.

WORDPRESS/ je najrasprostranjenija platforma za stvaranje blogova i omogućava da se na njenom stranicama besplatno otvori blog kao i da sama platforma bude preuzeta i korištena na vlastitom domenu. Inače razvojem wordpress-a sve se više koristi i kao sistem za upravljanje sadrežajem web stranica (pogledaj CMS).

YAHOO/ je jedan od vodećih i najpoznatijih pretraživača za pronalaženje određenog sadržaja na internetu.